Op donderdagavond 8 maart draaide het in de kleine zaal van Paradiso om muziek, inspiratie, creativiteit en de kracht van de vrouw. Women In Paradise vierde Internationale Vrouwendag 2012 met als thema ‘101 Years Of Sisterhood’. Marynka Nicolaï-Krylova opende het Festival met een bijzondere speech, deze is hieronder na te lezen:

Beste dames en heren, vrinden en vriendinnen, zusters en broeders,

Welkom op 7de editie van het ‘Women In Paradise Festival’ in Paradiso. Ook dit jaar opent Paradiso zijn deuren op 8 maart om mensen een paradijselijk gevoel te laten voelen!

In 2006 was er nog weinig feest op Internationale Vrouwendag in Amsterdam en omstreken. Internationale Vrouwendag kende tot dan toe alleen barricades, protestdemonstraties, debatten of workshops. Er was behoefte aan feest! Het leek ons daarom leuk om vrouwenkracht te eren met een festival dat bestond uit diverse artiesten. Allemaal met een eigen achtergrond, vanuit diverse genres en culturen om een breed pallet van talenten bij elkaar op een podium te zien.

Nu 7 jaar later zie ik dat overal in Amsterdam 8 maart wordt gevierd met leuk feestje, film vertoning of een culturele marathon – dromen komen dus uit – de trend is opgepakt!

Vandaag is 101ste jaar van de Internationale vrouwendag. Er is heel veel bereikt in die 101 jaar op het gebied van vrouwenrechten en gelijkwaardigheid en gelijkheid aan mannen.  Precies de reden om te vieren dat het goed met ons gaat vergeleken met 100 jaar geleden. Beter langzaam dan helemaal niet.

Gedurende deze 7 jaar samen met 2 seizoenen van maandelijkse talkshow hebben we met meer dan 700 vrouwen ‘Women In Paradise’ een plaats mogen geven op Aarde. Van onbekend tot bekend talent traden veel artiesten op als teken van solidariteit met alle vrouwen op Aarde en daarbuiten.

Saskia Laroo, Zanyllia Farrel, Las Balkanieras, Berenice van Leer, Marlies Somers, Dorine Weersma, Ellen ten Damme , Candy Dulfer, Roos Jonkers, Eefje de Visser, Shirma Rouse, Fay Lovsky, Anousha Nzume, Myrianna van Reden, Nicole Bus, Lydia van den Meer, Tibisay Mersera, Mieke van Veen, Sarina Voorn, Babette Lebei, Victoria Koblenko, Lone van Roosendaal, Karsu Donmez, Ceumar, Yori Swart en nog vele anderen……

Ik ben benieuwd: hoeveel positieve energie hebben we de wereld in gebracht dankzij al deze optredens bij elkaar opgeteld? Helaas kun je dat niet aantonen maar ik ben van overtuigt dat dat wel geholpen heeft om een Paradise op Aarde te creëren.

Vandaag onder de volle maan! Hoeveel positieve energie zal dat dan opleveren? Waarom 101 jaar zusterschap? Misschien omdat ik dacht dat zusterschap en natuurlijk ook broederschap juist nu een heel erg belangrijk begrip wordt voor ons allemaal. De tijd van enorme ego werkt niet meer. We hebben elkaar nodig! We moeten opnieuw leren om met elkaar één te zijn. We zijn allemaal pixels van een enorm grote foto, we zijn allemaal onderdeel van de Aarde en het Universum. Het moet allemaal in harmonie komen.

Het is moeilijk om als individu te vechten voor je rechten en gelijkheid. Laten we elkaar aanmoedigen en steunen om in onze “vrouwelijke” kracht te komen. Laten wij, vrouwen, elkaar toestaan om te zijn wie we zijn. Zonder jaloezie, zonder vooroordelen, zonder allerlei taboes maar met trots dat je vrouw bent. Iedereen mag zijn zoals (hij of) zij is en niet door anderen bepaald zoals bijvoorbeeld de media, reclame en commercie  en andere brainspoel organen dat doen. Zusterschap is een belangrijk aspect van onze toekomstige harmonieuze wereld.

Marynka Nicolaï-Krylova

Sisterhood

Ik kijk naar jou en zie vooral
Een vrouw zoals ik, trots nog meer
Gelukkig met zoveel van zichzelf
Zus en zo, hetzelfde weer

Alles verandert en beweegt
Geef je over aan klanken zo lang
In een kleiner wordende wereld
Omarm de liefde en wees niet bang

Zingen, dansen, springen, zoveel zonnestralen
Dansen, zweven nog meer zwaar gewicht
Zingen, dansen, springen, zoveel zonnestralen
Dansen op het randje in het volle licht

We zijn hetzelfde anders
Is iedereen net zoals ik
Alleen wezenlijk apart
Niet ver van mijn stamboom
Dansen we Hand in hand
Gewapend Laten we de wereld zien
Van ons bestaan Gaan we zij aan zij

Laten we onze verschillen vieren
Leven van ieder die de pasjes kent
Elkaar vinden en verbonden
Overal waar jij maar bent
Laten we fier zijn en zo blijven
Bewegen en alle zwaktes eren
Onze krachten versterken
Als zusters het leven begeren

Zingen, dansen, springen, zoveel zonnestralen
Dansen, zweven nog meer zwaar gewicht
Zingen, dansen, springen, zoveel zonnestralen
Dansen op het randje in het volle licht

Wij kunnen de wereld laten dansen
Sterren laten stralen
De lach tevoorschijn toveren
Eigen wereld kom tot leven

Daar waar liefde woont
Daar waar warmte heerst
Zal de wereld altijd dansen
Op het ritme van ons hart!

* Songtext: Stephanie Freij