We zijn terug, ditmaal op z’n Russisch!

Vrijdag 8 Maart 2013, 20:00, Paradiso, Amsterdam

 

Ter ere van Internationale Vrouwendag is de kleine zaal van Paradiso op 8 maart gevuld met muziek en dialoog. Het festival is geen politiek of activistisch statement, maar een inspirerende viering van vrouwelijke kracht.

Marynka Nicolai-Krylova en Victoria Koblenko presenteren deze avond en gaan in gesprek met bijzondere vrouwen over talent en ambitie en de inspiratiebronnen in hun werk en leven.

Marynka Nicolai-Krylova is initiatiefneemster en het kloppende hart van Women in Paradise. Marynka is van Russische oorsprong, een veelzijdig performer en woont sinds 1989 in Nederland. Behalve zangeres, muzikant en componist is zij ook creatief producent en presentator. Marynka is een verpersoonlijking van het wonderlijke in de kunst en muziek. Haar respect voor verschillende muzikale culturen en genres wordt uitgedrukt in haar intieme, maar tegelijkertijd sprankelende optreden – flamboyant en boeiend in één.

Victoria Koblenko kwam op dertienjarige leeftijd vanuit Oekraïne naar Nederland. Victoria werkte als presentatrice van verschillende tv-programma’s en ze was voormalig columniste van de Metro. Zij brak door als actrice in de langlopende soapserie Goede Tijden Slechte Tijden. Koblenko speelde in verschillende films en series zoals Vuurzee, Bloedverwanten en Feuten. Zij studeerde tijdens haar carrière als actrice ook nog Politicologie en Ruslandkunde aan de Universiteit van Leiden.

Kysia Hekster heeft 4 jaar in Moskou gewerkt als NOS-correspondent in Rusland. Nu werkt ze als verslaggever van het Koninklijk Huis voor de NOS.

Annelies van den Belt werkte voor een groot gedeelte in Londen en Moskou. Annelies is geruime tijd directeur geweest van commerciële online ondernemingen zoals ITV Breedband (toonaangevende commerciële omroep in UK.). Verder runde ze de commerciële online afdelingen van zowel de Times alsmede de Telegraph websites. Voorafgaand aan deze opvallende Britse media functies werkte ze als uitgever van The Moscow Times.
http://www.sup.com

Arita Baaijens is ontdekkingsreizigster, schrijfster, fotograaf en lid van de Royal Geographical Society. Deze zomer omcirkelt ze te paard de Altai bergen en passeert de grenzen van Rusland, Kazachstan, China en Mongolië. En dat allemaal in een poging het paradijs te vinden. In Rusland is niets wat het lijkt. Arita’s schrijfatelier

Anna Stolyarova is een producer en een dromer. Een bijzonder mooie combinatie. De dromer creëert een visie en de producer zorgt dat deze visie wordt omgezet naar de realiteit. Sinds enkele jaren besteedt Anna het grootste deel van haar energie en middelen aan het realiseren van haar droom: Street Museum of Modern Art. ARTCHES. Een concept dat bewijst dat alles mogelijk is, als je de eigen sterke krachten en die van de omgeving maar gaat verkennen en ontdekken. http://www.artches.org

Inspirerende gesprekken worden afgewisseld met intense en vrolijke muziek uit allerlei muziekstromen van over de hele wereld:

Het vrouwenkoor Soroki De liederen worden meerstemmig gezongen en vinden hun oorsprong in verschillende streken van Rusland. Het koor staat onder leiding van Raisa Pintsjoek, een Russische dirigente met ruim dertig jaar ervaring. Naast haar ervaring bracht Pintsjoek ook haar Russische ziel mee wat we onontbeerlijk zullen herkennen in de vaak emotionele, melancholieke liederen uit het repertoire van Soroki.

Sinds 2011 treedt Katja ten Dam weer op met haar vierkoppige band KAY. Songwriter, pianiste en zangeres Katja ten Dam speelde in diverse bands en studeerde jazz piano aan het conservatorium voordat ze in de jaren negentig met een recorddeal op zak naar New York vertrok. Haar debuut Kacha’s World werd een jazzy funk album met een gastoptreden van funk legende Bootsy Collins. Katja’s liedjes zijn authentiek en catchy en doen soms denken aan Tori Amos. Haar performance is gedreven en energiek als Janis Joplin, romantisch als Carole King, krachtig als Chi Coltrane. http://kay-music.com/

Koschka & Heimprofi maakt muziek met enkel spraak, wat elektronica en gebroken pianoklanken. Koschka is het soloproject van Pools-Duitse zangeres Edita Karkoschka. In september 2012 ging ze op tournee in samenwerking met beeldend kunstenaar Krista Burger (Heimprofi) door Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland.http://www.editakarkoschka.com

Snowapple bestaat uit drie zeer getalenteerde multi-instrumentalisten en zangeressen uit Amsterdam. Ze schrijven en arrangeren de nummers zelf. De liedjes kenmerken zich door de driestemmige harmonieën en invloeden uit de folk en klassieke wereld. Snowapple heeft een prachtige, dromerige plaat vol aanstekelijke pop/folk nummers waarin de oplettende luisteraar invloeden van The Be good Tanyas, Fleet Foxes, Anais Mittchell en Edith Piaff kan terughoren. In maart 2013 verschijnt het debuutalbum van Snowapple bij V2. http://www.snowapple.nl

VJ Glitterende Eenhoorn & Menah houden zich bezig met het maken van door henzelf gemaakte visuals. Hetzij analoog (door beestjes en bierbubbels te filmen met een verrekijkerlens aan zijn iPhone geducttaped), hetzij digitaal (met animaties van dansende poppetjes of een reis door een fractale wereld). In zijn eentje verveelt hij zich, dus werkt hij sinds 2011 samen met illustrator Menah. Zij maakt live tekeningen en laat zich graag inspireren door het publiek. Ze stelt daarbij de vragen: “wat is hun geheim? Waar zijn ze bang voor? Wat hebben ze gedroomd?”. De visuals en livetekeningen worden ter plaatse gemixt. Bijzonder is ook dat wanneer je Menah een idee voor een tekening geeft en daarbij ook je postadres vermeldt dan krijg je de tekening later thuis gestuurd.
Glitterende Eenhoorn Blogspot

Phoebe Ohayon kon sinds haar veertiende niet meer zonder elektronische muziek. Een hele nieuwe wereld ging voor haar open. Ze was DJ. De commerciële kant van de dance-muziek liet ze al gauw achter zich en vond haar voldoening in de dance-muziek met meer melodie, detail en sfeer. Luister

 

KAARTVERKOOP VANAF 19 JANUARI IN PARADISO AMSTERDAM
ENTREE €11,50
FESTIVAL BEGINT OM 20:00 uur
ZAAL OPEN 19:30 – 23:00 uur

9 thoughts on “Women In Paradise Festival 2013 Goes Russia”

  1. Здравствуйте! Почитала о предстоящем событии и захотелось присоединиться. Единственный вопрос: будет ли понятно и интересно для русскоговорящих, голландский пока еще не идеален. Спасибо!

    1. Хорошо для Вашего голландского! Будет много музыки и интересных людей.

Comments are closed.